Barion Pixel

A kineasthetics mozgás érzékelést jelent.
A kinesztétika annak a megtapasztalás-tudományi irányzatnak a megnevezése, amely a mozgás kompetenciát mint az emberi élet központi, meghatározó alapját kutatja.

„Nem technikákat tanítunk, próbáljuk az emberekben egyértelműsíteni, hogy nem a technikán van a lényeg. Attól fejlődik az embernek a mozgáskompetenciája, hogy kreatívan, minél többféleképpen tud a különböző helyzetekre reagálni, és minél inkább megtalálja azt, ami arra a helyzetre, arra a személyre a legjobban talál” 

Az iskolai tanulmányok során nem igen tértek ki rá hogy pontosan hol is van.

Az egyensúllyal kapcsolatos érzékelés a fülben található.

De ha csukott szemmel valamelyik végtagunkat megmozdítjuk, úgy hogy a fejünk nem mozdul el, akkor is tudjuk a végtagunk helyzetét mozgását érzékelni. Nem kell azért kinyitni a szemünket.

Ezt az érzékelést proprioceptorok végzik, amely az izmokban, ízületekben, szalagokban találhatók. Ezek a receptorok az információt az agyba továbbítják, ahonnan aztán az izmokba érkezik a parancs, hogy a mozgás korrekcióit elvégezzék. Ez a folyamat olyan gyorsan történik, mint a reflex. Tehát propriocepció a testérzékelés és az egyensúly kombinációja. Az ízületek stabilitásában, izmok együtt működésében, valamint a mozgás koordinációja normális legyen, és ez a folyamat tökéletesen működjön, ép és egészséges idegrendszerre van.

Különbségek a propriocepció és a kineasthetics (kinesztézis) között

A propriocepció és a kinesztézis több alapvető különbség van. A kinesztézis az ízületek elmozdulásának, gyorsulásának érzékelése, ez tudatos reakció egy bizonyos helyzetre. A propriocepció tudatalatti, önkéntelenül szabályozott folyamat. A két mechanizmus együtt teszi lehetővé a testrészek és az egész test hatékony, harmonikus és biztonságos mozgását.

Hogyan dolgozik a kineasthetics?

Hogy tudjuk érzékelni a kineasthetics lényegét először is a következőket kell tennünk. Belső perspektívából kell figyelni magunkat, magunkra.

Feküdtünk le a földre és mindent amit eddig tanultunk gyorsan felejtsük el!

Hunyjuk be a szemünket és csak önmagunkra, érzéseinkre figyeljünk. Egy bizonyos idő után észre vesszük, hogy valahol nyom, valahol már kényelmetlen. Automatikus gondolat az, hogy megmozdítsuk igazítsunk ott ahol nyom.

Most képzeljük el önmagunkat kívülről is meg belülről is, és tegyük fel a kérdést magunknak. Mit érzek most? Ha megmozdítom magam ott ahol kényelmetlen, akkor mi történik velem?

Kineasthtetics szerint most már kezdünk érezni, de ez még nem az érzékelés.

Miben különbözik a kineasthetics a Feldenkrais módszertől és az Alexander technikától?

A Feldenkrais módszer szerint ekkor már apró mozdulatokat kell tennünk, gondolatban és/ vagy valóságban, hogy már az egész testünket másképp érezzük. Az Alexander módszer szerint csak annyit mozdítanak rajtad, hogy izmaidban a feszültség oldodjon.

A kineasthetics ezzel szemben a következő lépésben erős gondolkodásra késztet, hogy hogyan is tudnád magadat úgy megmozdítani, hogy a belső érzékelésed, a tered és a külső környezet összhangban legyen.

A belső teret használjuk minden mozdulat indításakor.

Hogy megértsd egy egyszerű gyakorlat:

Feküdj le hanyatt a földre, lazítsd el magad, és változtass testhelyzetet. Szabadon választott, hogy a mozdulatot honnan indítod. Kísérletezz, hogy melyik számodra a legkönnyebb kiindulási pont, mozdulatsor. Biztos nem az lesz, mint a párodnak, társadnak, szomszédodnak.

Egy másik gyakorlat:

Jelenlegi ülő helyzetedből állj fel! Hányféleképpen tudsz felállni? Kísérletezz! Használtál-e segítséget? Honnan indítod a mozdulatot, melyik test részed mozdul meg először?

Egy másik mozgásforma:

Feküdj le a földre, emeld fel a földről a karjaidat, lábaidat és indulj el valamelyik irányba! A mozgás változtatáshoz nem kellenek végtagok!

Hogyan ? Íme egy Facebookon található videó a magyarázat. Mivel a kinaesthetics mozgásukban korátozott gyerekeknek, felnőtteknek (is) segít, ezért az ilyen videókon keresztül jobban meg lehet érteni, hogy hogyan lehet képes egy végtagok nélküli ember mozogni.

A kinaesthetics módszere szerint ezeket mindig először saját magunkon is ki kell próbálni, hogy másokon segíteni tudjunk.

https://www.facebook.com/groups/138567936902089/permalink/156309771794572/

Megoldás: föl-le irányba legalább 3 fele képen lehet, oldal irányba pedig nagyon sokféleképpen lehet.

Milyen területeken használható ez a módszer?

  1. A korai fejlesztésben, vagy a halmozottan hátrányos vagy sérült gyermekek esetében.
  2. A betegápolásban.
  3. Az idősgondozásban.

 

A cikket Tósa Mariann bocsátotta a rendelkezésünkre, aki egy kinaesthetics tréner.


Ha meg szeretnél ismerkedni ezzel a különleges módszerrel itt találhatsz bővebb információt:

KATTINTS IDE A MÓDSZERHEZ

Andrea dr Jung
Author: Andrea dr Jung