Barion Pixel

A vezetői coaching (executive coaching) a vállalati vezető munkahelyi életére fókuszál.

Célja, hogy fenntartható viselkedésbeli változások előidézésével a vezetői teljesítményt növelje.

A vezetői coachingok fókuszában leggyakrabban ezek a vezetői kompetenciák állnak: konfliktuskezelés, delegálás, visszajelzés konstruktívan, döntéshozás, befolyásolás, motiválás, strukturált interjútechnika.

A vezetői (executive) coaching lehet felső vezetői coaching, amiben felső vezetők a résztvevők.

A felső vezetői coachingnál a megbízás azonban ritkábban vonatkozik a vezetői kompetenciák fejlesztésére vagy a beilleszkedés támogatására.

A megbízók inkább olyan jellegű szolgáltatásokat igényelnek, melyek segítik a felső vezetők alternatívákban való gondolkodását és jobb választásait.

A változások hatékony bevezetését, kritikus témák megbeszélését, interperszonális helyzetek eredményesebb kezelését, a nagyon látványos, kulcsfontosságú vagy kockázatos feladatokra való felkészülést.

 

Mire jó a vezetői coaching?

A vezetői coaching egy olyan folyamat, amelyben egy tapasztalt coach (edző) segíti a vezetőket abban, hogy fejlesszék vezetői készségeiket, képességeiket és hatékonyságukat. Az ilyen típusú coaching számos előnnyel járhat mind a vezetők, mind a szervezet számára. Itt néhány fontos előnye:

Személyes fejlődés

A vezetői coaching segítségével a vezetők jobban megérthetik saját erősségeiket és gyengeségeiket, valamint megtanulhatják, hogyan fejlesszék magukat. A személyes fejlődés általában hozzájárul a vezetői hatékonyság növeléséhez.

Képességfejlesztés

A coach segítségével a vezetők olyan konkrét készségeket és képességeket fejleszthetnek, mint a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az időmenedzsment és a csapatvezetés. Ez segít hatékonyabban kezelni a mindennapi vezetői kihívásokat.

Más nézőpontok megértése

A coach segít abban, hogy a vezetők szélesebb perspektívákat lássanak az adott helyzetekre és problémákra. Ez lehetővé teszi, hogy a vezetők több oldalról megközelítsék a döntéseket és hatékonyabb megoldásokat találjanak.

Motiváció és önbizalom

A coaching folyamat segíthet a vezetőknek abban, hogy megerősítsék önbizalmukat és motivációjukat. Amikor egy vezető érzi, hogy fejlődik és képes megoldani a kihívásokat, az pozitív hatással van a teljesítményére.

Konfliktuskezelés és stresszcsökkentés

A coach segíthet a vezetőknek abban, hogy hatékonyabban kezeljék a stresszt és a konfliktusokat. Ez segít a munkahelyi légkör javításában és az egészségesebb vezetői stílus kialakításában.

Célok elérése

A vezetői coaching segíthet a vezetőknek abban, hogy jobban megfogalmazzák és elérjék a személyes és szervezeti céljaikat. A coach támogatja a célok kitűzésében és a hozzájuk vezető lépések meghatározásában.

Csapatmotiváció és teljesítmény

Azáltal, hogy a vezetők jobban megértik saját vezetői stílusukat és hatásukat a csapatra, képesek lehetnek hatékonyabban motiválni és irányítani a csapatot.

Fontos megjegyezni, hogy a vezetői coaching minden vezető és szervezet esetében egyedi lehet. A coach segítségével azonosítják a konkrét célokat és területeket, amelyeken a vezető fejlődni szeretne, és ennek alapján alakítják ki a coaching folyamatot. A jó vezetői coaching eredményeként a vezetők jobb döntéseket hoznak, hatékonyabban kezelik a kihívásokat és pozitív hatást gyakorolnak a szervezetükre.

 

Kattints ide a vezetői coaching szakemberekhez!

Andrea dr Jung
Author: Andrea dr Jung