A shiatsu egy modern egészségmegőrző és gyógyító módszer, amely a keleti gyógyászat évezredes hagyományára támaszkodik. Az akupunktúrához és a masszázshoz hasonlít.

A shiatsu alapvetően abban különbözik a nyugati orvoslástól, hogy a keleti szemléletben amíg a test meg tudja gyógyítani magát, addig nem fognak neki más szereket adagolni.

A kezelés ruhában történik, és alaptechnikája nem a simítás vagy gyúrás, hanem a nyomás.

Milyen fajta shiatsu masszázsok léteznek?

A kezelés mai formáit évszázadunk közepén, Japánban alakították ki.

A módszer alapja a Japánban igen elterjedt Taoyin (japánul Do-in) rendszerében megtalálható anma masszázs.

Alapvetően annyi shiatsu van, ahány Mester, illetve ahány gyakorló, hiszen minden ember átszínezi a tanultakat a saját személyiségén keresztül.

A Mesterek nevei alapján alapvetően kétfajta shiatsu-t szokásos említeni.

Az egyik a Namikoshi, ami közelebb van az akupresszúrához.

A másik pedig a Masunaga, ami erősebben nyom és nem a pontokat nyomja, hanem a meridiánokat, mert észrevette, hogy a pontok a meridiánokon van.

Létezik azonban egy sajátságos shiatsu masszázs technika, a Sugiyama technika. Ennek a masszázsfajtának a kitalálója Sugiyama japán shiatsu masszőr volt.

Milyen a Sugiyama shiatsu technika?

A Sugiyama shiatsu masszázs technika egy olyan masszázs technika, amelyik az egész testet rakja rendbe. Ez egy nagyon jól kidolgozott technika: több mesteren keresztül forrt ki. Mindenki hozzátette a saját tapasztalatát és csiszolta, alakított rajta.

Mikor van szükség masszőrre?

Van olyan amikor az ember úgy érzi, hogy ő most nincs rendben. A testében valami nincs a helyén, vagy az egész testére kéne egy kezelés, amitől rendbe jön.

Milyen a jó masszázs?

A kifejtett ismérvek, melyek egy jó masszázs alapját képezik nemcsak a shiatsu masszázsra lehetnek igazak, de alapvetően egy gyakorló shiatsu masszőr meglátásai és tapasztalai alapján lettek összerakva.

Sajnos nagyon sok masszőr tanfolyam nem kielégítő. Jóhiszemű emberek elmennek rá, utána önmagukat próbálják képezni, de nem olyan technikára tesznek szert, ami már generációkon keresztül átment és már pár generációval előtte valakinél működött. Tehát nem letisztult technikával dolgoznak, hanem olyannal, amit megtanultak, meg amihez hozzátettek és ők úgy gondolják, hogy ez így jó lesz. Vagyis sok esetben ők az első generációja ennek a masszázs technikának, amit alkalmaznak.

Persze, ha egy ilyen technikát, és egy kiforrt, letisztult technikát összehasonlítanánk, akkor több szinten is nyilvánvalóvá válna a különbség. Erre nincs mindig lehetősége az embereknek.

Ezért írtuk ezt a cikket, mert úgy gondoljuk, hogy ha mind a masszőrök, mind pedig azok, akik masszázst keresnek tisztában lennének ezekkel a részletekkel, akkor sokkal egyszerűbb lenne mind a masszőrnek sikeres lenni a szakmában, mind a kliensnek kiválasztani a számára legmegfelelőbb masszőrt.

A cikket Veres Zoltán Atan írta. A folytatásai a Naturportal weboldalon találhatóak.

KATTINTS IDE A SHIATSU MASSZŐRÖKHÖZ

Zoltan Veress
Author: Zoltan Veress