Az illóolaj terápia az egyik legismertebb holisztikus gyógymód, melyet akut és krónikus betegségek esetén is alkalmazhatunk a megelőzés mellett. Az illóolaj terápia, más néven aromaterápia egy természetes módszer, mely az eszenciális illóolajok segítségével harmonizál bennünket, kiegyensúlyoz, testi-lelki-szellemi szinten. Segít a testünk öngyógyító mechanizmusait beindítani.

Az illóolajok jellemzője

Az eszenciális illóolajok gőzöléssel, desztillálással, vagy hidegsajtolással készülnek. Ehhez a növények és a fák leveleit, hajtásait, kérgét, virágát, gyökereit használják általában. Folyékonyak, legtöbbször áttetsző színűek, pár kivételével. Akadnak sárgásabb színűek, mint például a narancsolaj, a pacsuli.

Egy-egy illóolajos üveg rendkívül kiadós, mivel kis mennyiséget kell használni belőle. A növény valódi eszenciáját tartalmazza, tehát erősen koncentrált.

Ezek az olajok, nem parfüm olajok! Utóbbiak nem használhatóak terápiás célra. A legtisztábbak gyógyszerkönyvi minőségűek. A parfüm olajok gyakran kémiai úton jönnek létre.

Ha tudni szeretnéd, hogy valóban 100%-os tiszta illóolajat kaptál-e, teszteld le! A valódi illóolaj, nem hagy foltot, nem zsíros. Fehér ruhára vagy papírra cseppentve könnyen kiderül a tisztasága. Átlagosan 4-5 perc alatt illan el teljesen egy csepp olaj.

Az illóolajokat használhatjuk önmagukban is, de akár keverhetjük is. Keverve megnő a szinergiája, nem csökken, hanem felfokozza jótékony hatását.

Használhatjuk még őket hordozókkal, úgynevezett bázisolajokkal együtt is. Például kozmetikumot is keverhetünk magunknak és ebbe cseppenthetünk a megfelelő olajokból.

Az illóolaj terápia jelentősége, hatásai

Az aromaterápia hasznos segítség a mindennapokban, tökéletes kiegészítője az egészséges életmódnak és az arra törekvőknek. Segít a táplálkozás során, méregtelenítésben, relaxációban, segíti a meditációt. Az aromaterápia a finomanyagi testünkre is jótékonyan hat. Bármely problémával is küzdünk, szinte biztos, hogy találunk rá megfelelő illóolajat.

Fogyasztásuk nem szükséges, sőt, határozottan nem ajánlott, hiszen csuklóra cseppentve, vagy a bokát bekenve jut el a leggyorsabban a megfelelő helyre. Fogyasztásukhoz nagyon magas minőségi követelményeknek kellene megfelelni. Magyarországon rengeteg illóolaj van forgalomban, a legkülönfélébb minőségekben. Helyileg is alkalmazhatóak, például fájdalomcsillapításra, viszketésre (például: szúnyog és más rovarcsípés).

Az illóolajok bőrön való alkalmazása előtt bizonyosodj meg róla, hogy nem-e fényérzékeny, amit használni készülsz. Ha fényre érzékeny az olaj, legalább egy órán át takard el az adott bőrfelületet a nap sugarai elől, vagy kend be magad ennyivel korábban, mielőtt elindulsz otthonról.

Az illóolajok egyéb alkalmazási lehetőségei

Alkalmazhatjuk őket a mosógépbe, fertőtlenítés gyanánt, és persze a ruháink illata is jó lesz tőle. Tehetjük a felmosóvízbe, diffúzorba, kerámia párologtatóba, de akár készíthetünk permetet is és befújhatjuk velük a lakást (az indiai citromfű semlegesíti a szagokat is!), az ágyneműt. A vírusos időszakban különösen ajánlott használni.

Cseppenthetünk akár az autóba is, a méregdrága (mérgező) illatosítók helyett, akár egy vattakorongra is belőle. Ehhez is elegendő 1-2 csepp illóolaj. Csodás hangulatot teremthetünk a fürdőben is velük. 1-2 csepp a fürdővízbe, segít ellazulni, fellélegezni egy fárasztó nap után, izmainkat segíti lenyugtatni. Van, aki parfümnek is használja, például pompomra, filcre cseppentve az ékszerbe, így mindig velünk lehet a kedvenc illat. Isteni illata van a nerolinak, a rózsának. Vizsgadrukk idején a citromfű, a levendula, a bazsalikom vagy a borsmenta tökéletes útitárs lehet. Nyáron pedig nagy kedvenc a gyermekek körében is a szúnyogok, kullancsok ellen a geránium, a bergamot, a menta, levendula.


Az illóolajok gyengéd, de rendkívül hatásos termékei a házipatikánknak. Pár fajta olaj az otthonunkban bármikor jól jöhet, és hosszútávon olcsóbb, mint a gyógyszerek.

A levendula például sebre, fertőtlenítésre és fájdalomcsillapításra is alkalmazható!

Fejfájásra egy csepp a csuklóra és körülbelül 4 perc alatt oldja a fájdalmat.

Az indiaiak azt vallják, hogy inkább költenek illóolajra, mint orvosra.

 

PROFESSZIONÁLIS SEGÍTSÉGET KAPHATSZ AZ AROMATERÁPIÁHOZ ITT

 

MEGTANULHATOD AZ AROMA FREEDOM TECHNIKÁT IS!