Barion Pixel

A családállítás egy terápiás módszer, amelyet Bert Hellinger nevéhez kötnek.

A folyamat során a résztvevők a saját családi dinamikáikat, kapcsolataikat és konfliktusaikat próbálják megérteni és feldolgozni.

A módszer során gyakran szemléltetések, szerepjátékok és csoportdinamikai elemek használatával dolgoznak a résztvevők.

Fajtái

Különböző változatai léteznek, amelyek az eljárás különböző aspektusait és alkalmazási módjait hangsúlyozzák. Az alábbiakban néhány családállítás fajtát sorolunk fel:
  1. Hagyományos családállítás: Ebben a változatban élő emberek vesznek részt a terápia során. A résztvevők bemutatják saját családi rendszerüket és problémáikat, majd a csoporttagok segítenek a szerepek és dinamikák szemléltetésében. A résztvevők általában szerepeket játszanak egymás családtagjai vagy más fontos emberek számára, hogy megértést és megoldásokat találjanak a problémákra.
  2. Nem hagyományos családállítás: Ebben a változatban a résztvevők helyett tárgyak vagy szimbólumok használatával dolgoznak. Ezek a szimbólumok képviselhetik a családtagokat vagy más fontos elemeket a résztvevő életéből. A résztvevők elhelyezik ezeket a szimbólumokat a terápia térben úgy, ahogyan azt a valóságban elrendeződnének. Ide tartozik a bábállítás is.
  3. Szervezeti családállítás: Ez a változat a családi dinamikákat alkalmazza a munkahelyi vagy szervezeti környezetre. A résztvevők itt a munkatársak vagy az üzleti kapcsolatok szerepeit és dinamikáit mutatják be.
  4. Egyéni családállítás: Ebben a módszerben egyéni konzultációk során a terapeuta segíti a résztvevőt a saját családi dinamikáinak és problémáinak feltárásában és megértésében.
  5. Állatállítás: Ez a változat hasonló elven alapszik, mint a hagyományos családállítás, de a résztvevők helyett állatokat használnak a családtagok vagy fontos emberek szimbolizálására.

.

A családállítás során a módszer a következő módon működhet

Csoportdinamika

A családállítás gyakran csoportokban zajlik. Egy résztvevő a saját családi rendszerének problémájával vagy kérdésével lép elő, és a csoport többi tagja segít a helyzetet bemutatni vagy szerepjátékokban részt venni.

Szerepek és reprezentációk

A terapeuta vagy a csoporttagok szereplőként képviselhetik a családtagokat vagy más fontos embereket a résztvevő életéből. Ez segít a problémák vizualizálásában és az érzelmek mélyebb megértésében.

Szemléltetés

A résztvevők elhelyezik a szimbólumokat vagy szereplőket a terápia térben úgy, ahogyan azok a valóságban is elrendeződnének. Ez lehetővé teszi a dinamika és a konfliktusok szemléltetését.

Dinamikák megértése

Azáltal, hogy a résztvevők láthatóvá teszik a családi dinamikákat és rejtett kötelékeket, lehetőséget kapnak azok megértésére és feloldására. Ez segíthet a problémák gyökereinek felfedezésében és a kapcsolatok javításában.

Alternatív perspektívák

A résztvevők új perspektívákat kaphatnak a helyzetükre, és lehetőségük nyílik olyan megoldások felfedezésére, amelyek korábban nem jutottak eszükbe.

 

Kattints ide a JÓ családállítás terapeutákhoz!

 

Andrea dr Jung
Author: Andrea dr Jung